ДО ВІДОМА ОПЕРАТОРІВ РИНКУ
На виконання Розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора Одеської області від 08.06.2023 № 3 «Щодо вжиття застережливих заходів, забезпечення стабільного епізоотичного стану, недопущення виникнення та розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, спалахів гострих кишкових інфекцій та протидії обігу небезпечних, непридатних до споживання харчових продуктів» у зв’язку з надзвичайною ситуацією, що сталась на дамбі Каховської ГЕС на р. Дніпро в Херсонській області, з метою забезпечення стабільного епізоотичного стану, недопущення виникнення і розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, спалахів гострих кишкових інфекцій, обігу небезпечних та непридатних харчових продуктів Березівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області просить довести до відома операторів ринку інформацію щодо необхідності дотримання вимог законодавства під час обігу харчових продуктів та тварин.
З метою забезпечення населення безпечними та доброякісними харчовими продуктами, підтримання стабільного епізоотичного стану, недопущення виникнення і розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, спалахів гострих кишкових інфекцій, обігу небезпечних та непридатних харчових продуктів у зв’язку з надзвичайною ситуацією, що сталась на дамбі Каховської ГЕС на р. Дніпро в Херсонській області, Березівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області наполегливо рекомендує операторам ринку, що здійснюють обіг харчових продуктів суворо дотримуватись мір запобігання виникнення будь-якого ризику забруднення харчових продуктів, а саме:
- забезпечити чітку систему простежуваності харчових продуктів;
- здійснювати обіг харчових продуктів отриманих з потужностей, що пройшли державну реєстрацію або отримали експлуатаційний дозвіл;
- суворо дотримуватись вимог до обігу об’єктів санітарних заходів;
- негайно інформувати Березівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області про всі випадки вилучення/відкликання ним з обігу потенційно небезпечних харчових продуктів;
- підтримувати приміщення у чистому та робочому стані;
- підтримувати у належному робочому стані, за необхідності налагодити, природну або механічну вентиляцію;
- усі поверхні, обладнання, устаткування, що контактують з харчовими продуктами, утримувати у непошкодженому стані, збільшити періодичність чищення та дезінфекції. Чищення та дезінфекцію здійснювати у такий спосіб, щоб забезпечити захист від появи ризику забруднення;
- забезпечити захист від будь-якого ризику забруднення;
- забезпечити обладнання потужності засобами для підтримання належної особистої гігієни;
- забезпечити потужність належними засобами для гігієнічного зберігання небезпечних та/або неїстівних речовин та відходів (рідких або твердих), а також засоби для їх зберігання та подальшого поводження;
- забезпечити суворе дотримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю;
- забезпечити розміщення харчових продуктів у такий спосіб, щоб максимально знизити ризик їх забруднення;
- для уникнення ризику забруднення забезпечити результативне очищення та дезінфекцію транспортних засобів, що використовуються для перевезення харчових продуктів, перед кожним наступним завантаженням;
- харчові продукти розміщувати у транспортних засобах у такий спосіб, щоб мінімізувати ризик їх забруднення;
- харчові відходи розміщувати у закритих контейнерах та видаляти їх з приміщення якнайшвидше;
- неякісну та небезпечну продукцію негайно вилучати з обігу;
- вода, що використовується у виробництві харчових продуктів (у технологічному процесі та/або є інгредієнтом), повинна відповідати вимогам, установленим до води питної;
- забезпечити неухильне дотримання умов зберігання або умов використання харчового продукту;
- забезпечити вологе прибирання з використанням миючих і дезінфікуючих (в кінці зміни) засобів та провітрювання не рідше ніж 3 години, а також після закінчення зміни;
- проводити обробку поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, вітрини, візки, корзини тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції;
- при дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби. Необхідно дотримуватись ефективної концентрації та експозиції дезінфікуючих засобів (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні);
- провести роз’яснювальну роботу з персоналом щодо обігу харчових продуктів.
Обіг тварин здійснювати за наявності ідентифікації та ветеринарного документу.